< Inapoi

Întâlnire de lucru a producătorilor români de mere, la livada din Uzunu!

Recent, la Cooperativa Agricolă ROMFRUCT M&M, din Uzunu, a avut loc o întâlnire de lucru a producătorilor de mere din ţară.

Acţiunea a fost o premieră în judeţul nostru şi s-a bucurat de participarea unor reprezentanți din asociații de producători, consultanți, a reprezentantului firmei care acordă certificatul „GLOBALGAP”, a reprezentantului grupului de firme ce alcătuiesc „Casa Olandeză a Pomicultorului”, ai retailer-ului „Mega Image” şi, nu în ultimul rând, conducerea filialei Giurgiu a Băncii Transilvania, finanţatoarea proiectului livezii de mere de la Uzunu.

Invitații au vizitat atât livada, cât şi cel mai modern depozit frigorific de fructe, integral computerizat, din judeţul Giurgiu, aflat în aceeaşi locaţie.

Această livadă, aflată în apropiere de DN 5, pe raza satului Uzunu, comuna Călugăreni, întinsă pe o suprafaţă de 18 ha, a fost înfiinţată prin intermediul unui proiect european, a cărui valoare este de 1.286.443 de Euro.

Gazdă şi ghid pentru invitaţi a fost Mircea Grigoriu, owner-ul firmei ”Micul Fermier”, un tânăr investitor, cunoscut arbitru asistent FIFA.

Printre soiurie de mere plantate aici se numără: Gala Schniga, Granny Smith, Pinova, Red Delicious Red Velox şi Golden Delicious.

Tot aici urmează să fie construită şi o fabrică de sucuri naturale. De asemenea, a mai fost implementat un nou proiect – cultivarea a 9 ha de struguri de masă, urmând încă unul cu încă 14 ha tot de mere.

Depozitul frigorific, integral computerizat, are o particularitate care-l face unic: condiţiile de depozitare (temperatură, umiditate etc) pot fi monitorizate şi modificate de la mii de kilometri distanţă, prin internet, cu ajutorul unui computer sau chiar al unui telefon mobil.

Întâlnirea de la Uzunu le-a fost de un real folos producătorilor de mere prezenţi. În primul rând a fost un schimb de experienţă. Prezenţa specialiştilor din domeniu dar şi din cel bancar a făcut posibil să se primească sfaturi şi să se afle răspunsuri la toate întrebările pe care fermierii le-au pus.